Vanlige spørsmål og svar om GaitLine-sko

gaitline sko i hvit skinn med blå jeans

Er du nysgjerrig på om GaitLine-sko er noe for deg? Her har vi samlet noen vanlige spørsmål som vi i Enklere Liv ofte får om GaitLine. Hvis du ikke finner svar på akkurat det du lurer på, hjelper kundeservice deg mer enn gjerne.

Dersom du ønsker å teste GaitLine, men er usikker på hvilken modell som passer din fot, anbefaler vi å ta en titt på Hvordan velge riktig modell – en guide til GaitLine-sko.

Hva er unikt med GaitLine?

GaitLine er en norskutviklet sko som gjennom sin unike SGL teknologi hjelper deg å bære kroppen optimalt når du står og går.  

Jeg ønsker å bruke skoen til gåturer i både by og skog. Fungerer den til begge deler?

Ja! GaitLine-skoene er utviklet for bruk i typisk “urbane” bymiljø hvor vi går på hardt, flatt underlag som asfalt og betong. Når vi går på asfalt får ikke foten den naturlig ustabiliteten på bakken som føttene våre trenger. Derfor vil de fleste oppleve at foten hviler bedre i en GaitLine sko.

Ved for eksempel overpronasjon vil det å gå på hardt underlag bidra til ytterligere slitasje, da man repeterer feilmønsteret sitt for hvert steg man går. Denne repeterende belastingen er utfordrende for kroppen, og daglig gange på hardt underlag krever derfor en god såle. GaitLine-sålen bidrar til en forbedring av bevegelsen i foten når du går, og passer derfor ypperlig til bruk på hardt underlag.

I lette turer i skog og mark fungerer skoen også svært godt. Hvis du er på leting etter en sko som skal brukes primært til tur, anbefaler vi skoene med litt grovere såle og med litt tettere overdel slik at skoen oppleves mer stødig. Vi anbefaler særlig modellene Ride (tilgjengelig i blå og sort) eller Track (tilgjengelig i en rekke farger). Gå gjerne for en mørkere farge, da vil skoene holde seg pene lenger.

Kundene våre sier:

“GaitLine sko er best, uansett kort eller lang tur. Både jeg og min mann er meget godt fornøyd med GaitLine sko og har brukt dette merket som tursko i 6 år nå, og kvaliteten er også veldig god.” 

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Anne Britt, kunde fra Enklereliv.no (kjøpte Track Knit)
Kundefavoritten Track Knit, her vist i hvit.

Passer GaitLine best for de med smale eller brede føtter?

Alle sko fra GaitLine er laget på en medium lest. Dette betyr at skoene er middels brede, og derfor passer de aller fleste. Selv om selve sålen er lik på de ulike modellene, kan skoene føles ulike på foten på grunn av overdelens utforming og materiale. Modellen Ride med tynn, luftig overdel føles for eksempel romsligere ut i bredden enn modellene med fôr.

Hvis du har veldig smale eller veldig brede føtter, kan det være lurt å prøve skoene i butikk. Du kan også bestille på nett og returnere skoene innen 30 dager hvis de ikke passer.

 Du kan lese mer om passformen på de ulike modellene i vår guide til GaitLine-sko

Kan jeg bruke innleggssåler i GaitLine-skoene mine?

Alle GaitLine-sko er utstyrt med en såle med en innebygd “arch-roller”, en sylinderformet del som ligger over yttersålen. Denne lille delen i sålen hjelper foten inn i sin naturlige bue, og hindrer feilstillinger. Av denne grunn benytter de fleste ikke innleggssåler i sine GaitLine-sko.

Kundene våre sier:

“Beste skoene for meg. Har vært avhengig av fotsenger i sko i mange år, men når jeg fikk mitt første par GaitLine kunne jeg droppe dette. Anbefales på det sterkeste”

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Reidun, kunde fra Enklereliv.no (kjøpte Accent)
GaitLine Track Knit i fargen Chocolate.

Er GaitLine en løpesko?

GaitLine er ikke en løpesko (enda!). Det er en forskjell på ev hverdagssko (som burde gir bedre støtte) og en løpesko (som gjerne kan være lettere).

GaitLine er en sko som er laget for å gå i, og det er dette den fungerer absolutt best til. Skoene er også veldig gode å bruke hvis man står mye på jobb, for eksempel i butikk eller på kontor.

Selv om GaitLine ikke er laget for løping, er det noen som likevel foretrekker å også bruke skoene som en løpesko. Dette gjelder typisk de som er plaget med mye vondter når de løper.

Kundene våre sier:

“Fantastisk gode sko. Jobber i helsevesenet  og går hele dagen, beste jobbsko jeg har hatt i løpet av 30 år.”

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Yvonne, kunde fra Enklereliv.no

Hva er forskjellen mellom løpesko og gåsko?

Løpesko kan føles veldig myke og behagelige å gå i, men nettopp fordi de er myke, så tillater de foten å gå inn i feilstillinger når vi går. Dette kan skape problemer på sikt. De aller fleste får ingen plager av dette i ung alder, men man kan risikere å pådra seg vondter med tiden. Av denne grunn kan det være lurt å skille mellom skoene man skoene man løper i og skoene man går i.

GaitLine-skoene er laget for å stabilisere hælbeinet i en nøytral, vertikal stilling slik at hælen går rett ned i gulvet. Det ligger mye krefter på innsiden av skoen som tar deg imot når du går inn i feilstilling, for eksempel ved overpronasjon. Skoen vipper deg opp igjen slik at du blir stående vertikalt selv om du tråkker litt feil. GaitLine-sko er også utformet for å hjelpe foten inn i sin naturlige bue for å unngå feilbelastning under foten.

Dersom du går med løpesko vil ikke potensielle feilstillinger bli korrigert, og du kan ende opp med å repetere en bevegelse som kan slite på både foten og resten av kroppen.

Er skoene laget for de med normalpronasjon, overpronasjon eller supinasjon?

GaitLine er laget for å kunne brukes av de aller fleste, og passer derfor best for de som har normal pronasjon eller overpronasjon når de går. De som overpronerer opplever at foten faller innover når foten belastes, for eksempel når man går eller løper. Ved supinasjon (underpronering) faller foten utover. Sistnevnte er relativt uvanlig.

Dersom du er usikker på pronasjon, kan det være lurt å ta en tur til legen for å sjekke dette før du velger sko. GaitLine har fått gode tilbakemeldinger fra kunder med supinasjon (underpronering), men hvis du plages med dette anbefaler vi å prøve skoene i butikk.

Jeg har plantar fasciitt, kan det hjelpe å bytte til GaitLine-sko?

I en undersøkelse gjennomført av Ipsos for GaitLine svarte nesten 9 av 10 med fot-problemer at de opplevde mindre smerter i føtter etter å ha gått med GaitLine-sko i 3-12 måneder. Smerter i føtter er typisk plantar fascitt, hæl spore og hallux valgus.

Plantar fasciitt kommer ifølge NHI av at seneplaten plantarfascien sitt feste til hælbenet blir overbelastet og irritert. GaitLine er utformet for å avlaste denne seneplaten som befinner seg under foten, slik at man unngår overbelastningen som kan føre til plantar fasciitt.

Under GaitLine-skoen ligger det en rulle (arch roller) som gir foten en høyere, mer naturlig bue. Dette minsker presset på plantarfascien, som i tillegg til å forebygge, også kan redusere smertene for de som lider av plantar fasciitt.

Kundene våre sier:

“Definitivt de beste skoene jeg har hatt noen gang. Stor hjelp etter en 8 år gammel plantarfascitt som endelig slipper taket. Pene er skoene også.”

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Nuri Siv, kunde fra EnklereLiv.no (kjøpte Track Knit)

Jeg har skjev stortå, kan jeg bruke GaitLine?

GaitLine stabiliserer hælbeinet i en nøytral stilling for å motvirke overpronasjon, og fungerer derfor godt for mange med skjev stortå. Skjev stortå (hallux valgus) er en skjevstilling av stortåen som er vanlig, særlig hos kvinner.

NHI anbefaler “fornuftig bruk av sko” for å bremse utviklingen av tilstanden. Tilstanden kan også forverres dersom man går innoverlent og ikke har sko som korrigerer dette. Hvis du har skjev stortå er det ekstra viktig å sørge for å velge sko med god nok plass til tærne.

Les gjerne vår guide til valg av GaitLine-sko før du bestemmer deg for hvilken modell du vil kjøpe.

Jeg har ryggplager. Kan GaitLine-sko hjelpe?

I en undersøkelse gjennomført av Ipsos for GaitLine, svarte 8 av 10 deltagere at de har hatt redusert smerte i knær, bekken og korsrygg etter å ha brukt GaitLine i 3-12 måneder.

Dersom du er plaget med smerter i ryggen er gode sko ekstra viktig. Fotens bevegelse påvirker resten av kroppen, og feilstillinger i føttene vil derfor ofte forplante seg oppover og skape smerter i kne, hofte og rygg. Dersom du plages med smerter i ryggen, kan det være lurt å teste GaitLine en periode og se om det hjelper. Skoene kan oppleves som litt uvante i starten, så det er lurt å gi det litt tid.

Kundene våre sier:

“Verdens beste sko. Har brukt Gaitline i 5 år. Har gjort underverker for en dårlig rygg! Strålene fornøyd med mitt nye par!” 

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Trude, kunde fra Enklereliv.no (kjøpte Molto)

Hvor lenge holder sålen? Må jeg bytte sko ofte?

GaitLine-sålen er svært robust, og har en holdbarhet som er ca. 20 ganger så lang som andre sko. Du må med andre ord ikke bytte skoene like ofte som for eksempel løpesko. Dersom du er opptatt av å kjøpe sko som varer lengst mulig, er det først og fremst materialet på overdelen du bør tenke på. Se spørsmålet under for tips til hvordan du kan få skoene til å holde seg best mulig.

TIPS: Skinn har gjerne lengre holdbarhet enn tekstil, og tettere strikk har gjerne lenger holdbarhet enn løs strikk.

Track Leather er en stabil og behagelig helårssko.

Hva kan jeg gjøre for å få skoene til å holde seg best mulig?

Allerede før du begynner å bruke skoene dine, kan du gjøre en enkel ting for å sørge for at de holder lenger, nemlig å impregnere de. Dette bidrar til å bevare fargen og virker vannavstøtende. Husk at skoene helst skal impregneres en gang i måneden for best beskyttelse.

Et av de beste rådene når det kommer til å bevare sko, er å veksle mellom noen forskjellige sko for å gi favorittparet litt hvile. Dersom man bruker en sko hver dag, vil man merke at det skoene preges av dette.

Utover dette er vedlikehold og renhold viktig. Innersålen og lissene kan vaskes i maskin, men selve skoen skal ikke vaskes i vaskemaskin, og heller ikke tørkes i tørketrommel. I stedet bør du vaske skoene skånsomt i en balje eller kjøkkenvask med 30 grader vann og vanlig vaskemiddel. Unngå å bruke harde børster som kan slite på overmaterialet. Dersom skoene har overmateriale i skinn er det viktig å pleie skinnet jevnlig med skokrem slik at skinnet holder seg mykt. Dette kan du lese mer om på produktsiden til de ulike skoene.

TIPS: Husk å alltid bruke skojern, det gjør større forskjell enn du tror!

Les mer om hvordan du best kan ta vare på skoene dine.

Jeg har ingen plager eller smerter, hvorfor skal jeg bruke GaitLine?

GaitLine er en sko som er god å bruke for de med ulike plager, men den er først og fremst en forebyggende sko. Sålen er utviklet for å hjelpe oss med å gå riktig, og dermed ikke påta oss noen skader eller hverdagsplager.

Sålen er utformet for å jobbe forebyggende mot både skjev stortå (hallux valgus), overpronasjon og smerter i hælen (for eksempel plantar fasciitt). For å motvirke overpronasjon er skoen høyere på innsiden slik at man unngår at foten faller innover. Å rette opp fotens stilling på denne måten kan også bidra til å forebygge hallux valgus.

For å redusere smerter i hælen ligger det en rulle (arch roller) under GaitLine-skoen som gir foten en høyere arch. Dette avlaster fotsålens seneplate, som kan gi smerter i hælen dersom den blir overbelastet.

Her kan du se hvordan sålen er bygd opp for å hjelpe kroppen med å få et riktigere steg.

Grunnleggeren av GaitLine har i mange år studert kroppens bevegelser og jobbet med å lære folk å gå riktig. Han har sett hvor vanskelig det er å endre måten man går på når det har blitt en vane. Hele formålet med GaitLine-skoen er å bidra til å korrigere bevegelsen til føttene dine mens du går, uten at du selv må være bevisst på å gå “riktig”.

Artikkelen er skrevet basert på samtale med GaitLines grunnlegger og forskning fra GaitLine.

Jeg har nettopp kjøpt GaitLine og opplever at jeg får litt vondt i føttene når jeg bruker skoene. Hva skal jeg gjøre?

Heldigvis får vi ikke mange av disse spørsmålene da de fleste opplever at GaitLine-skoene er gode å gå med.

Skoene har en aktiv teknologi som aktiverer både muskler og bindevev i føttene på en annerledes måte enn andre sko. Da kan det være at enkelte trenger tilvenning av skoene i en startfase.

Gå med skoene noen timer de første dagene og trapp opp bruken. Ikke slutt å bruke skoene, men gi dem en sjans. Du skal vite at om ikke mange dager er dette din favoritt-sko, nettopp fordi sålen aktiverer føttene og kroppen på en god måte.

NB! Noen av oss går også med låsninger i fotbladet uten at vi vet om det. Dette kan også medføre at skoene oppleves vonde på foten. Da anbefales en kort tur til kiropraktor eller fysioterapeut for å knekke eller løse opp dette.

Favoritter fra GaitLine