Slik tar du vare på dine GaitLine-sko

Å ta skikkelig vare på skoene kan virke som et pes, men heldigvis er det faktisk ganske enkelt. Nedenfor får du 10 gode råd for hvordan du kan få mest mulig ut av dine GaitLine-sko.

1) Ikke vask GaitLine-sko i vaskemaskinen

Det er enkelt å vaske skoene i vaskemaskinen, men faktum er at veldig få sko tåler dette. I vaskemaskinen vil skoene bli utsatt for mye press, høye temperaturer og såpe som ikke er tilpasset skoen. Dette kan føre til at limet kan løsne, materialet kan råtne, og selve formen på skoen faller sammen. Hælkappen får også kjørt seg hardt i vaskemaskinen, så vask i maskin skjer på eget ansvar.

Dette gjør du i stedet

Vask skoene heller skånsomt i en liten balje eller i kjøkkenvasken med lunkent vann på 30 grader. Unngå salmiakk og klor, og bruk heller vanlig vaskemiddel som du ellers ville brukt til klærne i vaskemaskinen.

2) Behold fasongen under tørking

La skoene tørke med masse papir i – slik holder de fasongen. Tips bruk avispapir eller sokker – det viktigste er at paret beholder formen samtidig som fuktigheten trekkes ut. Unngå å falle for fristelsen å legge skoene i tørketrommelen, på varmegulv, – ovn eller tørkeskap. Det beste er å la de tørke sakte i romtemperatur. Husk å legge innleggene slik at skoformen forblir inntakt og vær tålmodig med tørketiden.

3) Stell skoene med skobørstesett

Kjøp et skobørstesett for å børste og pusse overdelene på skoene. Er du på budsjett, bruk tannbørste.

Når det gjelder sålen; ikke rengjør med Jif, det tærer på sålen og gjør den porøs. Ta heller en prikk med Zalo der det er skittent (våtservietter kan også fungere).

4) Motvirk vond lukt med skodeodorant

Du kan forebygge vond lukt ved å bruke skodeodorant som kan kjøpes på utvalgte apotek og skobutikker. Husk å spray deodoranten i skoen både før og etter bruk. Du kan også benytte deokuler (også kjent som sneakerballs).

5) GaitLine-skoene bør lagres pent

Ikke sleng skoene i en bunke i skapet – der vil de miste formen sin over tid. Ikke la dem gulne i solen heller. Skoene lagres ved å settes pent på en skohylle, eventuelt kan du lagre dem i skoesken de kom i.

6) Se hvor du går og unngå subbing

Unngå gjørme, sølepytter og grøfter. Ikke tråkk i hundebæsj hvis du ikke blir dyttet nedi en. Vask eventuelt av øyeblikkelig.

Subber du, så sliter du ut skoene raskere. Dessuten er det ikke kult å subbe uansett.

7) Bruk skojern når du tar på deg skoene

Mange presser foten inn når de tar på seg skoene, noe som kan føre til en deformert hælkappe og hull i hælstoffet. Ved å bruke skojern eller fingrene så unngår man å ødelegge hælene. Det er også lurt å unngå å trå av skoene når de skal av. På den måten sørger du for at skoen holder seg penere over tid.

8) Brukt riktige sokker

Vær bevisst på valget av sokker. Det er ikke sikkert at hvite tennissokker passer til alle typer sko.

9) Husk å rotere på parene dine

Bruker du yndlingsparet ditt hver dag, slites de ut raskere. Har du flere par, så får skoene dine avlastning i ny og ne. Det kan være lurt å ha flere par tilgjengelig for ulike formål, og passe på at man for eksempel bruker korrekt sko for ulikt føre som for eksempel vinterslaps. Ved å rullere på parene vil du også få luftet skoene slik at det blir mindre påkjenning av fotsvette.

10) Impregner skoene

Husk å impregnere skoene – gjerne én gang i måneden. Før du setter i gang bør du tørke vekk møkk og skitt, og skoene må være tørre. Impregnering gjør at skoen blir vannavstøtende og ivaretar fargeektheten.

Hvis du har skinnsko, skal skoene behandles jevnlig. Dette er viktig for å bevare skinnet og holde det mykt. Dersom du har sko laget av semsket skinn eller nubuck, skal du kun bruke produkter som er laget for denne typen skinn, ikke vanlig skokrem.

Klassikere fra GaitLine

Tilbehør

Våre mest populære GaitLine-sko