4 tips til bedre søvn

Uthvilt kvinne

De aller fleste av oss har problemer med å sove til tider, som er helt normalt. Et søvnproblem kan ha mange årsaker. Blant annet lite mosjon, dårlig kosthold og for mye skjermtid kan være faktorer som bidrar til dårlig søvn. Mye stress, fysiske smerter og pustevansker kan også påvirker søvnkvaliteten.

Gode søvnvaner fremmer bedre søvn og forebygger fremtidige søvnproblemer. Enklere Liv har ikke løsningen på alle disse utfordringene, men vi har etter beste evne funnet de produktene som kan påvirke søvnkvaliteten til deg og din familie.

Invester i god dyne og pute

Vi bruke en tredjedel av livet vårt i sengen. Det kan derfor være lurt å prioritere å bruke penger på god madrass, dyne og pute.

Problemer som uønskede oppvåkninger eller nedsatt søvn- og livskvalitet kan snart tilhøre fortiden takket være over ti års erfaring med det svenske helsevesens bruk av såkalte vektdyner. Studier viser at de beroligende hormonene øker med DPTS (= Deep Pressure Touch Stimulation). Som et resultat senkes nivået av stresshormonet kortisol, mens nivået av søvnhormonet melatonin i kroppen øker.

Ved hjelp av CURA vektdyners omsluttende og fleksible design kommer den positive DPTS-effekten naturlig, slik at brukeren får hvile, en mer effektiv dyp søvn, våkner opp uthvilt og føler seg bedre. Usikker på om vektdyne er noe for deg?

Les om de ulike vektdynene fra Cura og finn den rette for deg.

Opplever du ofte dårlig søvnkvalitet, snorking, stiv nakke eller hodepine, kan det videre være lurt å finne en pute som gir godt med støtte og som passer for deg. Tempur-puter gir bevist trykkavlastning og tilpasser seg formen til din nakke for ultimat støtte og komfort. Hvis du er usikker på hvilken Tempur-pute som passer best til deg, kan du lese vår guide for å velge riktig Tempur-pute.

Skal vi tro søvnekspertene sover du desto bedre i et mørkt rom. Alternativt kan du bruke sovemaske for å stenge lyset ute slik at “mørkehormonet” melatonin kan hjelpe deg til å falle i god søvn.

Vrir du deg ofte i sengen om natten kan et sklilaken være en god løsning. Snoozle ™ vil gli med deg og gjøre hver bevegelse så jevn at søvnen din knapt blir forstyrret. Les mer om Snoozle sklilaken her.

Pust bedre om natten

Vi har flere triks i ermet for bedre søvn.

Saltpipen er et naturprodukt som tar sikte på å bedre luftveisproblemer og gi lettere pust. Ved jevnlig bruk kan saltpipen hjelpe deg å sove bedre om natten og føle deg mer opplagt på dagen. Et lite pluss er at den også bedrer formen generelt. De detoksifiserende egenskapene hjelper på oksygenopptaket og brukere opplever en markant bedring i den generelle helsetilstanden ved ganske enkelt å puste gjennom pipen i kun 15 minutter om dagen. Luften blir renset i det den passerer over saltkrystallene og det oppleves omtrent som om man står ved havet og fyller lungene med sjøluft.​

Tørt inneklima og irriterte luftveier? Oppvarmingskildene våre fjerner mye av luftfuktigheten. Det kan hjelpe å installere en luftfukter eller sove med vinduet åpent. Reduser allergi og luftveisplager med Beurer Luftrenser LR 210 tilpasset soverom på 10 m2 – 28 m2. Den renser ut opp til 99,5% pollen, bakterier og støv fra luften.

Les mer om hvordan luftrensere fungerer og forskjellene mellom de ulike luftrenserene fra Beurer.

Er du plaget av snorking kan snorkebøyle være et enkelt og billig tiltak for mindre snorking og bedre søvn.

DM2_1200x628.jpg

Beurer Luftfukter LB 37: Bli kvitt den tørre luften på soverommet med denne luftfukteren. Egen skuff for aromaoljer som hjelper lar deg slappe av, sove godt, eller gir deg ekstra energi. Luftfukteren er tilpasset soverom med eget nattmodus uten lys, nesten uten lyd.

Få bedre døgnrytme med dagslyslampe

Det er vel ingen underdrivelse at lysmangel, såkalt vinterdepresjon, er et faktum. Det gir utslag i ubalanse, nedtrykthet, økt søvnbehov, manglende energi og tiltakslyst, konsentrasjonsvansker og generelt ubehag. Ved slik hormonell ubalanse kan lys være til hjelp. Sollyset styrer indirekte produksjonen av melatonin, som bare avgis til blodet når det er mørkt. Dette hormonet sier til kroppen at det er tid for å sove. I de solfattige månedene økes derfor produksjonen av melatonin. Derfor blir det vanskeligere å stå opp, siden kroppsfunksjonene er nedsatt.

Hvis dagslys blir brukt rett etter at man har våknet om morgenen, kan produksjonen av melatonin bli avsluttet, slik at man opplever en positiv stemningsveksel. Dagslyslamper brukes allerede som medisinsk utstyr for behandling mot vinterdepresjoner. Dagslyslampene simulerer dagslys med en intensitet på over 10 000 lux. Dette lyset kan påvirke kroppen og dempe eller forebygge symptomer på lysmangel.

beurer_1_wakeuplight.jpg

Hvorfor bruke dagslyslampe? Det blir merkbart færre lystimer idet vi går mot høst, og mye av vinterhalvåret blir tilbrakt innendørs. Dette kan føre til lysmangel, eller såkalt vinterdepresjon.

Mosjoner eller tren jevnlig

Jevnlig mosjon og søvn har en klar sammenheng. Mosjonerer du jevnlig har du mest sannsynlig bedre søvn (enn uten), er mer opplagt på dagtid, og har mindre problemer med konsentrasjonen. Våre beste tips til å bevege seg mer i hverdagen finner du på 30 om dagen.

Hvis du syns det er vanskelig å komme i gang med treningen anbefaler vi å prøve det treningsprogrammet vi har laget med 9 enkle øvelser du kan gjøre hjemme.

Bonus: Start søvnprosessen allerede i sofaen

Ved hjelp av lav belysning vil melatonin i kroppen øke på kveldstid. Kombinerer du dette med et deilig vektteppe, kan kroppen oppleve økt avslapping og redusert stress allerede før du går til sengs.