Få bedre inneklima hjemme med luftfukter

Luftfukter/renser 330

Unngå plagene fra den nordiske vinteren – og den tidlige pollensesongen.

Vinterkulden er årsaken til at mange av oss opplever en del plager. Foruten isete bilruter, gårdsplasser som må måkes og såpeglatte fortau, sliter flere med tørr hud, sprukne lepper og tørre øyne. Dette skyldes at den kalde luften inneholder lite fuktighet, noe som igjen får følger for både oss og husdyrene våre.

Hva er anbefalt luftfuktighet inne?

Det kan godt tenkes at du savner den skyhøye luftfuktigheten fra forrige Thailand-ferie, men du burde ikke prøve å gjenskape den hjemme. Store Medisinske Leksikon skriver at anbefalt luftfuktighet inne på vinteren her i Norge er 30-40 prosent, ettersom vekst av støvmidd blir lavere når luftfuktigheten er under 45 prosent. Høy luftfuktighet kan også føre til fuktskader i møbler og boligen generelt.​

Kan luftfuktigheten bli for tørr?

Det korte svaret er ja. Når vinterkulden setter inn, tar vi gjerne grep som å tenne opp i vedovnen og sette opp termostaten på den elektriske varmekilden. Dette kan føre til at luftfuktigheten blir for lav, som igjen kan sprekke opp treverket i parkett, listverk og møbler. 

Hvordan få riktig luftfuktighet?

Ettersom luftfuktigheten er så viktig for inneklimaet, er luftfuktere en smart investering. Disse tilfører vann til luften, og sørger for at luftfuktigheten er som den skal – og slik du har bestemt. En luftfukter som Beurer Luftrenser/Luftfukter LR 330 lar deg stille inn på ønsket fuktighetsnivå. Denne renser også luften for støvpartikler, pollen, lukt, dyrehår, skadelige gasser og forskjellige bakterier og virus, og er derfor en favoritt blant allergikere.

Det kan selvfølgelig tenkes at boligen din kun er utsatt for enten lav luftfuktighet eller uren luft, og i så fall finnes det egne apparater som er fokusert på kun én av oppgavene. Beurer Luftrenser LR 200 er litt rimeligere enn modellen nevnt over, og kan skilte med å bli kvitt 99,5 prosent av bakterier, støv, virus og pollen fra luften.

For boliger med lav luftfuktighet, er luftfukteren LB 37 fra Beurer et godt alternativ. Denne er perfekt å ta med inn på soverommet for kvelden. Den har en egen skuff for aromaoljer, og en nattmodus uten lys og nesten uten lyd. Du finner også gode alternativer i modellene LB 88 og LB 55 fra samme produsent.

4 tips til bedre inneklima

Det er ikke nødvendigvis sånn at en liten maskin er nok til å gi deg et ypperlig inneklima. De vanligste plagene kan du enkelt unngå ved å følge disse rådene:

  1. Vask minst én gang i uken.
  2. Sørg for hyppig gjennomlufting.
  3. Bruk støvsugeren ofte, og da med en som har HEPA-filter.
  4. Hold temperaturen på 20-22 grader (gjerne lavere på soverommet).