SUP, eller Stand Up Paddle som det egentlig heter, har blitt enormt populært den siste tiden. Kanskje ikke så rart når det både er morsomt og gir deg en god treningsøkt på vannet. Her jobber hele kroppen og balansen blir utfordret, i ofte fantastiske omgivelser. På mange måter kan man se på SUP som en slags hybrid mellom surfing og padling. Du står på brettet og bruker en åre for å komme deg fremover. Og det beste av alt: Du må ikke ha erfaring for å starte med SUP. Trives du på vannet, uansett om du er gammel eller ung, vil du garantert like det!
Typer SUP-brett for nybegynnere
Det finnes mange forskjellige typer SUP-brett, men for de aller fleste nybegynnere holder det enten med et Allroundbrett eller et Stillevanns brett (også kjent som touring). Forskjellen på disse to er at et Allroundbrett også har en anstendig rocker som fungerer på bølger. Et Stillevannsbrett er mer avhengig av stille forhold. Brettet du får kjøpt hos Enklere Liv er et Allroundbrett, noe som passer de aller fleste nybegynnere.
Oppblåsbare eller fast brett?
Det er fordeler og ulemper med både faste brett og oppblåsbare brett. SUP-brettet du får hos Enklere Liv er oppblåsbart. Det betyr at du enkelt får det med deg i bilen, og kan lagre til neste sesong uten at det tar mye plass. Når brettet skal tas i bruk må det pumpes opp, men her kan man også bruke en elektrisk pumpe for å korte ned på pumpetiden slik at du er klar til å padle på 1-2-3!
Fast brett er ofte mer optimalisert for fart, smidighet og surfemanuvrering, som man kanskje forbinder mest med de som har god erfaring med SUP fra før. Å ha et fast brett fordrer mer plass til oppbevaring, og er ikke like fleksibelt å ta med på tur. På en annen side så trenger man ikke å pumpe opp brettet når det skal tas i bruk.
Våre beste tips til deg som skal prøve SUP-brett for første gang
Er du nybegynner anbefaler vi deg å se an forholdene og starte med SUP når vannet er flatt. Å komme seg opp på brettet er for de aller fleste relativt enkelt hvis du starter i grunt vann, men pass på at finnen ikke går ned i bunnen. Hvis du føler deg utrygg, kan det være en god idé å starte på knærne for å bli komfortabel nok til å reise deg på bena.
Øvelse: Når du padler, sørg for at armene holdes strake. På den måten får du med hele kjernemuskulaturen. Gjenta gjerne 4-5 ganger på samme side, før du bytter til den andre siden.
Sikkerhetslinen festet til ankelen sørger for at du ikke mister brettet, hvis uhellet først skulle være ute. Forsøk å falle i vannet hvis du skulle miste balansen, i stedet for på brettet. Et godt og stabilt brett vil likevel øke sannsynligheten for at du holder deg på bena gjennom hele økten.
Ønsker du etter hvert å ta steget videre finnes det også alternativer som SUP yoga man kan prøve seg på.
SUP er en fantastisk aktivitet for hele familien, vennegjengen eller hvis du ønsker å gjøre noe for deg selv.