Denne søte, syrlige og salte sommersalaten gir rom for en mengde variasjoner, og den kan brukes til så mangt – alene eller som tilbehør.
Salaten passer til både kjøtt og fisk, og er like god i en større porsjon alene. Kombiner gjerne med et godt brød som focaccia eller et saftig surdeigsbrød.
Dette trenger du:
Spekeskinke
Cherrytomater
Crispy salat
Agurk
Rødløk
Jordbær
Avokado
Vannmelon
Valnøtt
Brie eller blåmuggost
Denne salaten blir enda bedre med en liten dæsj god olivenolje og balsamicoeddik som topping, og kan gjerne pepres med nykvernet pepper.
Slik gjør du:
Stek spekeskinkene lett i en panne, med bittelitt olje
Sommer i parken, på tur i skogen eller på stranda – det er lite som slår lukten av grillmat. Med Barbeco Minigrill er det enkelt å ta med seg grillen på tur, den er miljøvennlig og etterlater seg ikke søppel. Den er også rask og blir varm etter ca 2 minutter, varmen kan vare opptil 2 timer – så her det bare å nyte tiden og roen med deilig grillmat!
1. Grillspyd – forbered spydene hjemme;
Grillspyd gir uendelig muligheter, både med og uten kjøtt. Husk å dele alle bitene i samme størrelse, stek de i ca 5-10 minutter.
Dette trenger du:
Løk i store skiver
Paprika i store biter
Squash i chunky skiver
Ananas i biter
Kylling eller svin (kan selvfølgelig erstattes med annet grønt).
Slik gjør du:
Skjær alt i passe biter og tre på grillspyd, pakk ned i egnet beholder og ta med på tur. Kan med fordel pensles lett med olje, og krydres.
Grilles til kjøttet er gjennomvarmet. Nyt gjerne med en dipp saus og potetsalat eller grillede poteter på spyd.
Ønsker du å kjøre tema grillspyd kan måltidet avsluttes med dessert på spyd, vi kan anbefale banan, jordbær og ananas som grilles lett i ca 5 minutter.
2. Innbakt fisk – forbered foliepakkene hjemme. Husk å ikke lage for store pakker.
Fisk i folie er sunt og enkelt. Man kan benytte flere type fisk, slik som laks, torsk og ørret. Det kan også være spennende for barn eller barnebarn å være med å tilberede slike pakker, for så å se resultatet på grillen. Her er det kun fantasi og smak som setter grenser for innholdet.
Dette trenger du:
Laks eller annen foretrukket fisk
Urter (helst friske.)
Vårløk
Paprika
Pinjekjerner (kan droppes)
Olje
Salt/pepper
Slik gjør du:
Pakk ingredienser i passe store foliepakker og pakk ned i egnet beholder. Du kan gjerne også forberede poteter hjemme; del morenepoteter i 2 og stikk 2-3 halvdeler på et lite spyd. Pakk ned i egnet beholder.
Grill til fisken er gjennomvarmet, og nyt med sesongens deilige norske poteter og en god dip saus.
3. Taquitos – dette er en type tacorull som er fin å varme på grillen.
Taquitos er faktisk nærmere den meksikanske taco enn vår tilnærming på fredager. Disse kan man fylle med det hjertet og ganen måtte begjære – perfekt for hele familien. Smakfullt og raskt.
Dette trenger du:
Sommerkoteletter
Løk
Revet hvitost
Tacokrydder
Medium hvetetortilla
Her kan man bruke mange type kjøtt og tilbehør, vårt forslag er sommerkoteletter. Forberede dette hjemme.
Slik gjør du:
Stek sommerkoteletter og skjær i terninger, finhakk løk og stek lett i panne (evt med litt hvitløk) og bland med kjøtt, ost og krydder.
Fordel en god skje av blandingen på en tacolefse og rull sammen. Legg de i en beholder med skjøten ned, pakk gjerne også en rømmedressing eller annen dipp.
Grill taquitos på varm grill til den er gjennomvarm.
Dessert på tur
Til dessert kan vi anbefale å ta med halvfrossen bakst som du tiner opp på grillen, mmm… varme kanelboller til kakao.
Barbeco er en super minigrill å ta med seg på tur sommer som vinter, husk å ta hensyn til skogbrannfare – ikke kast varme briketter i naturen, slukk de helst med vann.
Jul betyr matglede for mange, og den beste maten – ja den lager du selv! Vi viser deg hvordan du enkelt lager din egen rødkål med hjelp av OXO Spiralizer! Denne kan du lage noen dagen i forveien og dermed spare litt mer tid på selveste julaften.
Saften fra 2 appelsiner (evt 2,5 dl appelsinjuice)
3-4 ss ribbefett
2 dl solbærsirup (evt 4 ss ripsgelé)
2 fiken (ha gjerne noen ekstra til pynt!)
2 ss sukker
3 ss eddik
2 ss balsamico eddik
2 hele kanelstenger
2 hele stjerneanis
1 ts malt allehånde
2 ts salt
½ ts nykværnet pepper
Gode råvarer gir god mat!
Fremgangsmåte
1. Finn frem din OXO Spiralizer og det røde knivbladet som hører til. Fest rødkålen og start kuttingen!
Rådkålen står stødig i Spiralizeren
Drei om og kutt kålen. Så enkelt!
Perfekt kuttet rødkål med det røde knivbladet
2. Fest det grønne knivbladet på Spiralizeren og gjør det samme med eplet!
Eplet skjærer du enkelt med Spiralizeren
Bruk det grønne knivbladet for å kutte eplet i fine strimler
3. Sett en stor kasserolle på medium/høy varme. Hell ca en halv cm i høyden med med vann for at den nederste kålen ikke skal svi seg. Deretter har du i rødkålen og eplet.
Litt vann hindrer at den nederste kålen svir seg!
Ha rødkålen og eplet i kasserollen
4. Når rødkålen har falt litt sammen og fått en mykere konsistens kan du begynne å krydre! Skru ned temperaturen litt og ha i alle de øvrige ingrediensene. Nå vil det straks begynne å lukte jul i heimen!
Bruk fersk eller tørket fiken
Appelsinsaften kan erstattes med ferdig appelsinjuice – men rett fra frukten er best!
Bruk frossent ribbefett fra fjorårets ribbe, eller øs over fra årets ribbe når den er ferdig stekt
5. La rødkålen putre på lav varme i minst 40 minutter. Pass på at det ikke koker for hardt, kålen skal ikke bli helt grøtete. Deretter kan du smake til om den trenger mer syre, sukker eller salt. Uansett hvor flotte kasseroller og desilitermålere du har, er det beste kjøkkenutstyret faktisk tungen din! Så smak og justér etter dine preferanser.
Etter en times putring er den klar for servering, men den blir enda bedre om den får stå litt! Så lag den gjerne 2-3 dager i forveien og nyt litt ekstra fritid på selveste julaften.
Hva er vel en jul uten surkål? Surkålen du lager selv kan ikke sammenlignes med den som kjøpes ferdig. Vi viser deg hvordan du enkelt lager din egen surkål med hjelp av grønnsaksstrimleren OXO Spiralizer! Denne kan du med fordel lage et par dager i forveien.
1. Finn frem din OXO Spiralizer og sett på det røde knivbladet. Fest hodekålen og kutt i vei!
Så enkelt kutter du hodekål med OXO Spiralizer
Bruk det røde knivbladet
Er strimlene litt lange kutter du de enkelt med en kjøkkenkniv i ønsket lengde
3. Bytt til det grønne knivbladet og kutt eplene!
4Perfekt strimlet eple med det grønne knivbladet
4. Sett en stor kasserolle på medium/høy varme. Hell i ca en halv cm i høyden med med vann. Dette er for at den nederste kålen ikke skal svi seg!
Litt vann i bunnen av kasserollen hindrer at det svir seg!
5. Ha i en liten skvett aquavit i vannet og la alkoholen fordampe i 1-2 minutter. Du sitter nå igjen med deilige aromaer av karve og en rekke andre krydder fra aquaviten! Deretter har du i kålen og eplene.
Aromaene fra aquaviten vil dufte herlig!
6. Når surkålen har falt litt sammen og fått en mykere konsistens kan du begynne å krydre! Skru ned temperaturen litt og ha i alle de øvrige ingrediensene.
Bland krydder, vann og eddik godt inn i kålen
Bruk frossent ribbefett fra fjorårets ribbe, eller øs over fra årets ribbe når den er ferdig stekt
7. La surkålen putre på lav varme i minst 40 minutter, i mellomtiden kan du ta deg en velfortjent pause. Når krydderet har fått satt seg kan du smake til om den trenger mer syre, sukker eller salt. Visste du at det beste kjøkkenutstyret som finnes faktisk er tungen din? Så smak og justér slik at den blir slik du liker den.
Etter 1,5 times putring er den klar for servering, men den blir enda bedre om den får stå litt! Bare pass på at det ikke koker for hardt – kålen skal ikke bli for myk eller grøtete. Surkålen kan du med fordel lage 2-3 dager før den skal serveres, eller du kan også fryse den ned!