Oppskrift: Slik lager du glutenfritt brød med STOJO

Hege i Enklere Liv har testet å lage glutenfritt brød i den sammenleggbare bollen fra STOJO, med stor suksess! Her deler hun oppskriften.

Brødet passer like perfekt til frokost som i matpakken, og det beste av alt – det kan spises av de aller fleste. Bruk det melet du har, hvis du har flere typer.

Les også: Heges 10 favoritter.

Dette trenger du:

  • 150 g smør
  • 5 dl surmelk
  • 2 dl kokende vann
  • 3 ss fiberhusk
  • 1 ts salt
  • 1 ss sukker
  • 1 pose tørrgjær
  • 550 g glutenfritt mel

Ekstra topping

Ønsker du ekstra topping på brødet kan du strø over solsikkekjerne, nøtter, valmuefrø eller annet om du ønsker.

Slik gjør du det

Smelt smøret og bland det sammen med surmelk, vann og gjær i en bolle. Tilsett 1 ss fiberhusk, dette bidrar til bedre heving og holdbarhet på bakverket. Deretter lar du blandingen få hvile noen minutter. Finn frem en ekstra bolle og ha i mel, salt, 2 ss fiberhusk og sukker. Rør inn de våte ingrediensene og føl deg frem hvis deigen trenger mer mel eller vann.

Finn et lunt område og la deigen heve under et kjøkkenhåndkle i ca. 1 time. Bak ut brødet og del deigen i to, én del til hver STOJO-bolle. Pensle brødet med vann og melk, og etterhev i ca. 30 minutter.

Brødet skal stekes på nederste rille, ved 200 grader i 30-35 minutter.

Vi håper det smaker!

OBS: Husk å ta av plastringen rundt STOJO-bollen før du putter den i stekeovnen.

Hvis du ikke ønsker å lage glutenfritt brød kan du fint bytte ut oppskriften til en med mel eller grove meltyper og fortsatt bruke STOJO sammenleggbare bolle som form.

Tips til den perfekte smoothie!

Smoothie er en forfriskende og kjølig drikke – den er enkel å lage, utrolig allsidig, svært sunn og for enhver smak. Du kan drikke smoothie til frokost, som en boost mellom måltider, lunsj, kveldsmat eller snacks. Smoothie nytes av alle aldersgrupper, og er så enkelt å tilberede med denne blenderen fra Select.

Tips:

  • Bruk alltid banan, banan gir en naturlig sødme samt at banan gir en tykkere konsistens
  • Moden frukt egner seg godt – har du frukt eller grønt liggende, som begynner å bli overmodent er de perfekte for smoothie.
  • Bruk gjerne frossen frukt. Overmoden frukt kan fryses ned for å benyttes i smoothie siden. Skrell, kutt opp og frys frukten i en praktisk beholder. Du kan gjerne også bruke dypfryst frukt og grønt fra dagligvare, men vær obs på opprinnelse.
  • Plukk bær, frukt og bær sesongen kan utnyttes til det fulle. Vask, kutt og frys ned. Perfekt til smoothie hele året – og for en vitamin boost!
  • Urter kan gi en ekstra spiss på smaken, tenk urter som passer til frukt. Slik som f.eks. sitronmelisse eller mynte.
  • Ønsker du tykkere eller tynnere konsistens; banan, yoghurt og isbiter gir tykkere konsistens mens juice og melk gjør blandingen tynnere.
  • Test selv smaker og finn den perfekte mix for deg – det er uendelig med muligheter med en god smoothie blender!
  • Bruk melk eller juice. Melk kan være kumelk, havre-, mandel eller soyamelk. Bruk det du benytter i det daglige. Juice er best ren og ikke fra konsentrat.

Vi har laget noen forslag til oppskrifter på smakfulle, næringsrike og deilige smoothies. Bruk blenderen fra Select for å lage den optimale mix. Legg alle ingrediensene i blenderen, og blend til du får en tynn, nesten grøtet konsistens.

Frokostsmoothie

  • Banan
  • Havregryn
  • Gulrot
  • Spinat/grønnkål
  • Avokado
  • Jordbær
  • Melk/yoghurt naturell/biola/kefir

Grønn smoothie

  • Banan
  • Kiwi
  • Avokado
  • Spinat/grønnkål
  • Ingefær (kan droppes)
  • Lime
  • Melk/biola/yoghurt naturell

Sommersmoothie

  • Banan
  • Blåbær
  • Bringebær
  • Jordbær
  • Lime
  • Melk/Juice/Biola med bringebær/jordbær

Vitaminboost

  • Banan
  • Appelsin
  • Mango
  • Ingefær
  • Juice
  • Mynte

Enkel sommersalat med avocado og jordbær

Denne søte, syrlige og salte sommersalaten gir rom for en mengde variasjoner, og den kan brukes til så mangt – alene eller som tilbehør.

Salaten passer til både kjøtt og fisk, og er like god i en større porsjon alene. Kombiner gjerne med et godt brød som focaccia eller et saftig surdeigsbrød.

Dette trenger du:

  • Spekeskinke
  • Cherrytomater
  • Crispy salat
  • Agurk
  • Rødløk
  • Jordbær
  • Avokado
  • Vannmelon
  • Valnøtt
  • Brie eller blåmuggost

Denne salaten blir enda bedre med en liten dæsj god olivenolje og balsamicoeddik som topping, og kan gjerne pepres med nykvernet pepper. 

Slik gjør du:

  • Stek spekeskinkene lett i en panne, med bittelitt olje
  • Del cherrytomatene i 4 deler
  • Vri opp salaten i små blader
  • Kutt rødløk i små terninger, her anbefaler vi å bruke OXO Frukt og Grønnsakskutter for å unngå tårete øyne
  • Skjær jordbærene i skiver
  • Del avokado i skiver, her anbefaler vi å bruke avocadodeleren fra OXO
  • Bruk grønnsaksstrimleren til å lage flotte og dekorative strimler av vannmelon og agurk
  • Bland alt i en frodig bolle, dekorer melon- og agurkstrimlene på topp og dryss over brie og valnøtter

Produktene fra OXO er utrolig gode hjelpemidler i matlagingen, og vi mener både grønnsaksstrimleren OXO Spiralizer, avokadodeleren og frukt- og grønnsakskutteren er kjøkkentilbehør som hører hjemme i et moderne og smart kjøkken.

Se alle de smarte produktene fra OXO. 

Vel bekomme og bon apetit!

Anbefalte kjøkkenredskap for enklere matlaging

3 grillretter som er perfekt å grille med Barbeco Minigrill

Sommer i parken, på tur i skogen eller på stranda – det er lite som slår lukten av grillmat. Med Barbeco Minigrill er det enkelt å ta med seg grillen på tur, den er miljøvennlig og etterlater seg ikke søppel. Den er også rask og blir varm etter ca 2 minutter, varmen kan vare opptil 2 timer – så her det bare å nyte tiden og roen med deilig grillmat!

1. Grillspyd – forbered spydene hjemme; 

Grillspyd gir uendelig muligheter, både med og uten kjøtt. Husk å dele alle bitene i samme størrelse, stek de i ca 5-10 minutter. 

Dette trenger du:

  • Løk i store skiver
  • Paprika i store biter
  • Squash i chunky skiver
  • Ananas i biter
  • Kylling eller svin (kan selvfølgelig erstattes med annet grønt). 

Slik gjør du:

  • Skjær alt i passe biter og tre på grillspyd, pakk ned i egnet beholder og ta med på tur. Kan med fordel pensles lett med olje, og krydres.
  • Grilles til kjøttet er gjennomvarmet. Nyt gjerne med en dipp saus og potetsalat eller grillede poteter på spyd.

Ønsker du å kjøre tema grillspyd kan måltidet avsluttes med dessert på spyd, vi kan anbefale banan, jordbær og ananas som grilles lett i ca 5 minutter.

2. Innbakt fisk – forbered foliepakkene hjemme. Husk å ikke lage for store pakker.

Fisk i folie er sunt og enkelt. Man kan benytte flere type fisk, slik som laks, torsk og ørret. Det kan også være spennende for barn eller barnebarn å være med å tilberede slike pakker, for så å se resultatet på grillen. Her er det kun fantasi og smak som setter grenser for innholdet. 

Dette trenger du:

  • Laks eller annen foretrukket fisk
  • Urter (helst friske.)
  • Vårløk
  • Paprika
  • Pinjekjerner (kan droppes)
  • Olje
  • Salt/pepper

Slik gjør du:

  • Pakk ingredienser i passe store foliepakker og pakk ned i egnet beholder. Du kan gjerne også forberede poteter hjemme; del morenepoteter i 2 og stikk 2-3 halvdeler på et lite spyd. Pakk ned i egnet beholder. 
  • Grill til fisken er gjennomvarmet, og nyt med sesongens deilige norske poteter og en god dip saus.

3. Taquitos – dette er en type tacorull som er fin å varme på grillen. 

Taquitos er faktisk nærmere den meksikanske taco enn vår tilnærming på fredager. Disse kan man fylle med det hjertet og ganen måtte begjære  – perfekt for hele familien. Smakfullt og raskt.

Dette trenger du:

  • Sommerkoteletter
  • Løk
  • Revet hvitost
  • Tacokrydder
  • Medium hvetetortilla
  • Her kan man bruke mange type kjøtt og tilbehør, vårt forslag er sommerkoteletter.  Forberede dette hjemme.

Slik gjør du:

  • Stek sommerkoteletter og skjær i terninger, finhakk løk og stek lett i panne (evt med litt hvitløk) og bland med kjøtt, ost og krydder.
  • Fordel en god skje av blandingen på en tacolefse og rull sammen. Legg de i en beholder med skjøten ned, pakk gjerne også en rømmedressing eller annen dipp.
  • Grill taquitos på varm grill til den er gjennomvarm.

Dessert på tur

Til dessert kan vi anbefale å ta med halvfrossen bakst som du tiner opp på grillen, mmm… varme kanelboller til kakao.

Barbeco er en super minigrill å ta med seg på tur sommer som vinter, husk å ta hensyn til skogbrannfare – ikke kast varme briketter i naturen, slukk de helst med vann. 

God tur og bon apetit!

Oppskrift: Slik lager du deilige boblevafler

Ønsker du å gjøre litt ekstra ut av desserten? Server nystekte boblevafler – eller Bubble Waffels som det også heter, og lag en uforglemmelig matopplevelse. Perfekt til sommerfesten, barnebursdag og for deg som ønsker litt ekstra kos i hverdagen.

Hva er forskjellen på vanlige vafler og boblevafler?

Boblevafler har vært en hit i Hong Kong i mange år, men har nå tatt resten av verden med storm! Utseendemessig skiller de seg en del fra den tradisjonelle vaffelen, med sine store runde bobler. Boblevafler har som regel også mer egg i røren, noe som gjør de lettere å bøye og  de serveres ofte som et kremmerhus. Gjerne fylt med mye godt som bær, iskrem eller sjokolade. Bare fantasien setter grenser!

Oppskrift til 10 boblevafler

  • 300 g hvetemel
  • 240 g sukker
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts matolje
  • 4 stk store egg
  • 2 dl vann
  • 1 ts vaniljeekstrakt

Fremgangsmåte

Bruk et boblevaffeljern og få luftige bobler på få minutter.

  1. Finn frem en sikt og sikt alle de tørre ingrediensene før du tilsetter resten. Rør til røren er klumpfri. Den skal være tykk.
  2. La vaffelrøren svelle/hvile i ca. 20 minutter
  3. Bruk smør selv om jernet har slipp-lett belegget, da får du også god smak på vaffelen.
  4. Start med å helle røren rundt kanten og fyll på innover slik at hullene fylles
  5. Vent til lysindikatoren lyser før du tar vaffelen ut, eventuelt vent til vaffelen har fått ønsket farge
  6. Bruk en stekespade for å få ut vaffelen. Hvis du ønsker krummet flate på vaffelen kan du legge den over en kjevle

OBS: Unngå å bruke skarpe gjenstander når du tar ut vaffelen, da dette vil skade slipp-lett belegget.

Serveringsforslag

Vaffelen kan spises helt ren som den er, men for deg som ønsker å gjøre litt ekstra ut av det så har vi flere gode serveringsforslag:

Tradisjonelt

  • Bær og is
  • Brunost og syltetøy
  • Vaniljeis og karamellsaus

For deg som ønsker det lille ekstra

  • Kirsebæris, sjokoladeis, sjokoladesaus, litt mørk sjokolade og bær
  • Nutella, vaniljeiskrem, kvikk lunsj-sjokolade og krem
  • Sjokolade- og vaniljeiskrem, toppet med nutella og kinder bueno

Du velger selvfølgelig helt selv hvordan du ønsker å spise vaffelen. Noen tar den på en tallerken med en skje, eller du kan rulle den sammen som et kremmerhus fylt med masse godsaker. Uansett er du garantert en dessertsuksess!

Oppskrift på rødkål med OXO Spiralizer

Jul betyr matglede for mange, og den beste maten – ja den lager du selv!  Vi viser deg hvordan du enkelt lager din egen rødkål med hjelp av OXO Spiralizer! Denne kan du lage noen dagen i forveien og dermed spare litt mer tid på selveste julaften.

Dette trenger du

  • OXO Tabletop Spiralizer
  • 1 mellomstor rødkål (evt 2 små)
  • 1 eple
  • Saften fra 2 appelsiner (evt 2,5 dl appelsinjuice)
  • 3-4 ss ribbefett
  • 2 dl solbærsirup (evt 4 ss ripsgelé)
  • 2 fiken (ha gjerne noen ekstra til pynt!)
  • 2 ss sukker
  • 3 ss eddik
  • 2 ss balsamico eddik
  • 2 hele kanelstenger
  • 2 hele stjerneanis
  • 1 ts malt allehånde
  • 2 ts salt
  • ½ ts nykværnet pepper
Gode råvarer gir god mat!

Fremgangsmåte

1. Finn frem din OXO Spiralizer og det røde knivbladet som hører til. Fest rødkålen og start kuttingen!

Rådkålen står stødig i Spiralizeren
Drei om og kutt kålen. Så enkelt!
Perfekt kuttet rødkål med det røde knivbladet

2. Fest det grønne knivbladet på Spiralizeren og gjør det samme med eplet!

Eplet skjærer du enkelt med Spiralizeren
Bruk det grønne knivbladet for å kutte eplet i fine strimler

3. Sett en stor kasserolle på medium/høy varme. Hell ca en halv cm i høyden med med vann for at den nederste kålen ikke skal svi seg. Deretter har du i rødkålen og eplet.

Litt vann hindrer at den nederste kålen svir seg!
Ha rødkålen og eplet i kasserollen

4. Når rødkålen har falt litt sammen og fått en mykere konsistens kan du begynne å krydre! Skru ned temperaturen litt og ha i alle de øvrige ingrediensene. Nå vil det straks begynne å lukte jul i heimen!

Bruk fersk eller tørket fiken
Appelsinsaften kan erstattes med ferdig appelsinjuice – men rett fra frukten er best!
Bruk frossent ribbefett fra fjorårets ribbe, eller øs over fra årets ribbe når den er ferdig stekt

5. La rødkålen putre på lav varme i minst 40 minutter. Pass på at det ikke koker for hardt, kålen skal ikke bli helt grøtete. Deretter kan du smake til om den trenger mer syre, sukker eller salt. Uansett hvor flotte kasseroller og desilitermålere du har, er det beste kjøkkenutstyret faktisk tungen din! Så smak og justér etter dine preferanser.

Etter en times putring er den klar for servering, men den blir enda bedre om den får stå litt! Så lag den gjerne 2-3 dager i forveien og nyt litt ekstra fritid på selveste julaften.

Bon apetit!

Kjøp spiralizer på nett

Oppskrift på surkål med OXO Spiralizer

Hva er vel en jul uten surkål? Surkålen du lager selv kan ikke sammenlignes med den som kjøpes ferdig. Vi viser deg hvordan du enkelt lager din egen surkål med hjelp av grønnsaksstrimleren OXO Spiralizer! Denne kan du med fordel lage et par dager i forveien.

Dette trenger du

  • OXO Tabletop Spiralizer
  • 1 mellomstor hodekål
  • 2 epler
  • 3-4 ss ribbefett
  • En liten klunk aquavit (kan sløyfes)
  • 2 dl vann
  • 4 ss sukker
  • 6 ss eddik
  • 1 ts hel karve
  • 2 ts salt
  • ½ ts nykværnet pepper

Fremgangsmåte

1. Finn frem din OXO Spiralizer og sett på det røde knivbladet. Fest hodekålen og kutt i vei!

Så enkelt kutter du hodekål med OXO Spiralizer
Bruk det røde knivbladet
Er strimlene litt lange kutter du de enkelt med en kjøkkenkniv i ønsket lengde

3. Bytt til det grønne knivbladet og kutt eplene!

4Perfekt strimlet eple med det grønne knivbladet

4. Sett en stor kasserolle på medium/høy varme. Hell i ca en halv cm i høyden med med vann. Dette er for at den nederste kålen ikke skal svi seg!

Litt vann i bunnen av kasserollen hindrer at det svir seg!

5. Ha i en liten skvett aquavit i vannet og la alkoholen fordampe i 1-2 minutter. Du sitter nå igjen med deilige aromaer av karve og en rekke andre krydder fra aquaviten! Deretter har du i kålen og eplene.

Aromaene fra aquaviten vil dufte herlig!

6. Når surkålen har falt litt sammen og fått en mykere konsistens kan du begynne å krydre! Skru ned temperaturen litt og ha i alle de øvrige ingrediensene.

Bland krydder, vann og eddik godt inn i kålen
Bruk frossent ribbefett fra fjorårets ribbe, eller øs over fra årets ribbe når den er ferdig stekt

7. La surkålen putre på lav varme i minst 40 minutter, i mellomtiden kan du ta deg en velfortjent pause. Når krydderet har fått satt seg kan du smake til om den trenger mer syre, sukker eller salt. Visste du at det beste kjøkkenutstyret som finnes faktisk er tungen din? Så smak og justér slik at den blir slik du liker den.

Etter 1,5 times putring er den klar for servering, men den blir enda bedre om den får stå litt! Bare pass på at det ikke koker for hardt – kålen skal ikke bli for myk eller grøtete. Surkålen kan du med fordel lage 2-3 dager før den skal serveres, eller du kan også fryse den ned!

Surkålen er servert!

Kjøp grønnsaksstrimler på nett