7 smarte organiseringstips for hjemmet

Er du lei av at det alltid er rotete? Som om rotet bare lever sitt eget liv noen ganger? Her har vi samlet 7 smarte tips for en mer organisert og enklere hverdag!

1. Start på én plass

Bor du i en uoversiktlig bolig kan det være lurt å begynne med i det små, ett område om gangen. Hvilke områder ønsker du å få mest under kontroll først? Der du oppholder deg mest, eller områder hvor gjestene oppholder seg? Det kan være fristende å starte mange plasser på en gang, men det er mye lettere å fullføre om du starter på ett område om gangen. Gjør ferdig ett område før du går til det neste.

2. Bruk god tid

Å organisere i hjemmet ordentlig er ikke gjort i en håndvending. Sett av god tid, og sett en realistisk forventinger til hvor lang tid det vil ta. Da er det mye lettere å komme i mål, selv om noen områder vil kreve mer tid enn andre. For eksempel vil kjøkkenet ta lenger tid enn badet.

3. Bli kvitt det du ikke bruker

Har man bodd lenge på samme plass tvinges man ikke like ofte til å gå nøye gjennom alt man eier og har for å vurdere om det er noe man trenger eller ei. Det kan derfor være lurt å legge inn en årlig gjennomgang av alt man eier, og legge til rette for en effektiv gjennomgang gjennom hele året.

For eksempel kan du henge alle klærne du bruker motsatt vei enn de som ikke er brukt. Da får du rask oversikt over hvilke klær du kan selge eller donere bort. Har du ikke brukt klærne de siste to årene er sannsynligheten liten for at du kommer til å bruke plagget de neste to årene. Dermed blir det frigjørt mer verdifull plass i skapet.

4. Organiser det du har på en logisk måte

Når du har gått gjennom og blitt kvitt en del av de du eier blir neste oppgave å definere hvor ting skal bo. Still deg spørsmålet: Passer dette inn her? For eksempel kan det være lurt å tenke på hva som passer sammen, slik som kaffetrakter, kaffefilter og kaffe. Å ha alt samlet vil gjøre det enklere å i hverdagen, og du vil bruke mindre tid på å hente og sette tilbake ting enn hvis de hadde stått mer spredt.

5. Alternative oppbevaringssteder

Bor du på en liten plass, eller har du rett og slett for mye ting du fortsatt ønsker å ta vare på? Da kan det være lurt å se etter alternative oppbevaringssteder. Dette kan for eksempel være knagger på dører, eller esker som passer under sengen – perfekt for sengetøy for eksempel.

6. Utnytt høyden

Har kjøkkenet ditt små overskap kan det være lurt å investere i høyere overskap, det samme gjelder for vanlige skap. Utnytt høyden for oppbevaring, og bruk de til ting du ikke bruker like ofte i hverdagen.

7. Bruk bokser

Store og små bokser er uunværlig når man skal organisere. Bruk store gjennomsiktige bokser for å organisere alt av tøy og ting du ikke trenger like ofte. Dermed er det lett å finne igjen ved en senere anledning. Små bokser er perfekt for å organisere kjøleskapet eller skuffer slik at du får enklere oversikt over hva du har. Du kan også bruke snurrebrett for å lettere få tak i ting i skapet uten å flytte på alt som står i veien.

8. Heng opp klærne

Å brette tøy kan ta veldig lang tid i en hektisk hverdag. I stedet kan det være lurt å finne noen tynne hengere å henge klærne på en tørkestang med en gang de er ferdig. Når klærne er tørket kan du putte de rett inn i skapet. Da sparer du både tid, samtidig som klærne holder seg mer rette når de henger. Det er også enklere å finne plaggene du skal ha uten å måtte ødelegge de klærne som allerede er brettet.