Kiropraktorens beste tips til deg som har hjemmekontor


Sigmund Sagberg Andersen har vært kiropraktor i over 10 år og har lang erfaring med pasienter som beveger seg for lite. I samarbeid med GaitLine og Enklere Liv kommer han med sine beste tips til deg som sitter mye i løpet av dagen, særlig for deg som har hjemmekontor.


Derfor bør du bevege deg mer

Hjemmekontor

Er du en av de som beveger seg lite i løpet av en dag? Ifølge Andersen kan lav aktivitet ha stor påvirkning på kroppen, noe som kan resultere i nedsatt funksjon i ryggsøylen, stiv korsrygg og nakke, kombinert med høyt arbeidsstress, veldig ofte gi hodepine. Covid-19 har også bidratt til enda mer stillesitting, dermed er «30 om dagen enda» viktigere for mange enn tidligere.

– Nå, hvor flertallet sitter på hjemmekontor, er det enda mindre bevegelse på kontoret. Vi går ikke lenger til t-banen om morgenen, vi går ikke eller sykler til jobb, nabokontoret der vi slo av en prat er byttet ut med vaskerommet, fagdiskusjonen vi tok i gangen på vei til lunsjen er borte og møterommene er bare et tastetrykk unna. 

Borte er også den ergonomisk tilpassede kontorplassen, hev- senk -pulten og den gode kontorstolen. Nå sitter mange av oss i sofaen, i senga, ved kjøkkenbordet og i godstolen og de doble skjermene i riktig høyde er byttet ut med en laptop som gir deg stiv nakke. 

Likevel viser forskning at det viktigste er ikke hvor rett i ryggen du sitter, men at du ikke sitter over lengre tid. I en studie gjort ved Columbia University i New York fant man for eksempel tydelig sammenheng mellom dødsfall og hvor lenge deltakerne satt i løpet av dagen, uavhengig av alder, kjønn, kroppsmasseindeks og treningsvaner.

– Heldigvis er det aldri for sent å starte de gode vanene. Selv om de små turene til og fra møtelokalene ikke akkurat er noen crossfit-økter, bidrar dette til å holde oss i bevegelse gjennom en lang arbeidsdag. Det har derfor aldri vært viktigere med litt rutiner på bevegelse enn på hjemmekontoret. 

Dette kan du gjøre selv

GaitLine Bronze CL – Dark Navy/White

Ifølge Andersen er det like viktig å sette av tid til små pauser med bevegelser og litt tøy og bøy som en lengre lunsjpause rundt i nabolaget med podcast på øret! Disse avbrekkene fra stillesitting bidrar til å redusere og forebygge ledd- og muskelplager.

– Jeg råder mine pasienter til å legge inn flere runder med bevegelse i løpet av dagen. Start gjerne dagen med 10 minutters gange med morgenkaffen, gjerne rundt kvartalet. Før lunsjen tar du en tur opp og ned trappeoppgangen eller rundt huset. Har du mulighet, ta gjerne møtet med handsfree mens du beveger deg rundt i gata.

Kroppen er tilpasningsdyktig, og dermed vil den automatisk tilpasse seg den daglige belastningen, ifølge Andersen. Aktivitet gir høyere puls, økt blodgjennomstrømning i muskulatur og utskillelse av viktige hormoner, som adrenalin og veksthormoner. Videre vil dette gi økt styrke, bedre kondisjon som igjen gir økt overskudd i en ellers travel hverdag. Dette vil dermed også få store følger rent psykisk. De fysiske reaksjonene i kroppen gjør også at immunforsvaret styrkes og dermed reduseres risikoen for hjerte- og karsykdommer.

– Selv om styrketrening er noe av det viktigste en gjør for å holde rygg – og nakkeplager borte, kan altså 30 minutter aktivitet i løpet av dagen være nok. Dette trenger ikke være komplisert og er ganske enkelt å gjennomføre. Å finne noe en syns er morsomt er veldig lurt, alt fra å rydde i hagen til å skate og spille fotball med ungene. Den beste aktiviteten er den som faktisk blir gjort!

Anbefaler GaitLine til pasientene

– Jeg anbefaler GaitLine til alle pasientene mine, både de som går mye og de som går lite. Felles for dem alle, er at de stort sett beveger seg på hardt underlag som asfalt, betong eller liknende.

GaitLine påstår å ha laget «Verdens mest komfortable gå-sko». Dette er Andersen enig i.

– Mange tror at en god sko må være veldig lett og helst så dempende at det virker som man går på Marshmallows. Dette er ikke utelukkende korrekt. Gaitline er meget komfortable, men langt fra lettest på markedet. I tillegg er sålen overraskende hard.

GaitLine har laget sko som bidrar til å optimalisere foten og kroppens bevegelser. Sålen er hard, nettopp for å kunne sørge for at alle ledd og knokler, og spesielt hælbenet, beveger seg riktig mens man går. Dette har en stor innvirkning på ankler, knær og også videre opp mot korsrygg og nakke.

– De vondtene du måtte ha, kan rett og slett reduseres med riktig skotøy kombinert med nok bevegelse. På mange måter kan man si Gaitline er sko med behandling inkludert. 

I tillegg til de fysiske utfordringene med hjemmekontor, begynner vi nå å kjenne på sosial distansering i stor grad. Kanskje du kan bruke lunsjen på å ringe en venn eller venninne mens du går en tur? Alle monner drar, forteller Andersen.

Gaitline-sko til gåturen

Les også