Hvordan bli kvitt hodelus

Hodelus kan dukke opp hos alle som har hår, men det er som regel barn i barnehager og på barneskoler som er særlig utsatt. Det er derfor ekstra viktig å sjekke barnas hår månedlig, og sikre gode rutiner for å unngå smitte.

Hvordan smitter hodelus

Enkelt forklart blir man smittet når hodelusen kryper fra en person til en annen. Dette kan for eksempel skje hvis man deler lue, eller så enkelt som at man ligger inntil en person som er smittet. Det er ingenting med dårlig hygiene å gjøre.

Hvilke tegn skal man se etter?

Hodelus har ikke nødvendigvis de samme symptomene fra person til person, men noen symptomer bør man være ekstra obs på hvis du har:

  • Kløe
  • Sår i hodebunn
  • Sort luseavføring på puta

Helsenorge anbefaler at man behandler flere smittede samtidig slik at man ikke kommer i risiko for gjensmitte. I tillegg bør man ta en ukentlig sjekk i minst tre uker for å sikre at hodelusen er borte.

Er det mye lus der du bor?

luseradar.no kan du til enhver tid ha oversikt over lusestatusen i Norge.

Hvordan bruke lusekam

Det finnes flere metoder for behandling ved hodelus, både ved hjelp av medisinsk utstyr og diverse legemidler. Lusekam er også en anerkjent metode for å fjerne luseeggene, enten ved hjelp av en vanlig eller elektrisk kam. Bruker du en vanlig lusekam bør du følge helsenorge sine råd:

  • Skyll håret og bruk balsam før behandling
  • Kjem håret grundig hver dag/annen hver dag i 2 uker
  • Bruk et lyst håndkle på skuldrene slik at lusen er enkel å oppdage
  • Vask kammen og håndkle ved 60 grader
  • Legg kammen og håndkle i fryseren i minst fire timer

Hvordan bruke elektrisk lusekam

Den elektriske kammen fra Beurer dreper lus og egg ved hjelp av elektriske impulser. Den gir fra seg et tydelig lydsignal når den kommer i kontakt med lus eller luseegg, og kan fungere både på mennesker og dyr. Til forskjell fra en vanlig kam skal lusekammen fra Beurer kun benyttes på tørt hår. Før bruk kan det være lurt å gre håret slik at håret er glatt og enkelt å behandle med lusekammen.

Noen fordeler med lusekam, uansett om den er elektrisk eller ei, er at man ikke trenger å bruke kjemikalier når man skal behandles for lus. Det betyr også at man har det man trenger hvis hodelusene først melder sin ankomst.