5 enkle yogaøvelser alle kan klare

Yoga er en gammel tradisjon, og har blitt en moderne form for trening og avslapning av kroppen. Formålet med toga er å bygge balanse, fleksibilitet slik at man kan få energi og indre ro. Mange opplever at de blir både fysisk og mentalt sunnere ved hjelp av yoga. 

Øvelse 1: Meditasjon 

Sett deg i en behagelig stilling, med rett rygg og bena i kryss. Poenget med meditasjonen er å gi deg ro og stillhet, og du kan gjerne lukke øynene under denne øvelsen slik at sinnet faller i ro. Her er det viktig å ha fokus på pust. Slipp gjerne taket på kjeven, lepper og tunge.

Øvelse 2: Treet (tree pose, Vrksasana) 

Pust jevnt mens du sørger for god og stabil planting av venstrefot i matten. Deretter løfter du opp høyre fot og setter det over eller under kneet. Press deretter begge hendene foran brystkassen. Bli i posisjonen i 5-8 pust og gjenta på den andre siden. Øvelsen bidrar til å trene balansen og konsentrasjonen. I tillegg bidrar den også til å styrke lår, legger, ankler og rygg. 

Øvelse 3: Kriger 2 (Virabhadrasana II) 

Stå med med den fremste foten rett frem, og den bakerste paralelt med kanten på matten. Posisjonen gjør at man aktiviserer muskelatur i ben, rygg og skuldre. Den gir god trening til balansen og holdningen. Hold posisjonen i 30-60 sekunder, og bytt side.

Øvelse 4: Cobra(Bhujangasana) 

Øvelsen bidrar til økt fleksibilitet og mobilitet i ryggsølen, og er med på å redusere redusere stressnivået i kroppen. Slapp helt av i nedre del av ryggen og bær vekten med armene. Vær obs på at skuldrene ikke fyker opp til ørene, men holder seg nede. Sliter du med stiv korsrygg kan det være en idé å bygge seg gradvis oppover.

Sittende Foroverbøy (Paschimottanasana)

Øvelsen bidrar til å strekke bakside av lår og rygg. Husk å ha rett rygg mens du holder stillingen, det kan hjelpe å bruke et teppe for å komme opp og få en rettere rygg. Ønsker man en dypere strekk kan man bruke et belte eller lignende på fotsålene.

Avslutning

Avslutt gjerne med avspenning eller meditasjon.