Guide til dagslyslampe

Høsten, og særlig vinteren, er preget av korte dager og mye mørke. Bor du langt nok nord, vil solen også bestemte perioder aldri komme over horisonten, noe som kalles mørketid. Hvis du allerede sliter med dårlig søvn og energi, kan en lysterapilampe være et godt alternativ. 

Derfor kan vi bli vinterdeprimerte 

Noen mennesker kan være mer utsatt for vinterdepresjon enn andre. Dette er en typisk tilstand som dukker opp i mørketiden, hvor noen kan reagere mer enn andre på skiftet mellom høst og vinter. I følge NHI mener man at årsaken kan være mangel på lys. Dersom du allerede er utsatt for dette kan et redusert dagslysinntak gjøre at du føler deg enda mer i ubalanse. Dette kan igjen påvirke din appetitt og hvor mye søvn du får.

Hormonene serotonin og melatonin er ansvarlige for dette. Mens serotonin sørger for et balansert humør, gjør melatonin kroppen trøtt. Hvis reseptorene på netthinnen i større grad oppfatter en blå komponent i lyset, frigjør kroppen serotonin og produksjonen av melatonin hemmes. Hvis lyset er for svakt, eller hvis det inneholder en større rødlig komponent, frigjøres derimot melatonin, noe som gjør oss mer trøtte. 

Dette gjør en lysterapilampe 

Lys kan ha en avgjørende påvirkning på vår følelse av velvære. Hvis vi mangler (intensivt) lys over en lenger periode, kan man merke det på kroppen.

En dagslyslampe, eller lysterapilampe, imiterer dagslysets intensitet og fargetemperatur. Temperaturen minner om en sommerdag på ettermiddagen, og er i den blåaktige skalaen, mellom 5000 og 13000 Kelvin. En dagslyslampe bør i tillegg ha en lysstyrke rundt 2500 til 10.000 lux for å kunne ha en positiv effekt. Avhengig av lysets intensitet, kan en behandling ta alt fra 30 minutter til 2 timer om dagen.  Brukstiden reguleres etter hvor nærme lyskilden du sitter. Jo nærmere, jo kortere brukstid.

Det aller beste er å bruke lampene om morgenen (dine første våketimer). Effekten oppnås når lyset treffer netthinnen din (øyet ditt), slik at det er lurt å ha den foran seg, enten rett frem eller på skrå. 

Hva betyr 10.000 lux 

Lux er en måleenhet som forteller hvor sterk lysstyrken er. På en klar og solfylt sommerdag kan man fort ende opp med 100.000 lux, derimot kan en vinterdag ha rundt 3500 lux.  

En lysterapilampe kan ha en intensivitet mellom 2500 og 10 000 lux. 

Hos Enklere Liv har alle Beurer lysterapilamper opptil 10.000 lux, det vil si at lampen har en god lysstyrke. Til sammenligning kan et godt opplyst kontor imidlertid oppnå maksimalt rundt 700 lux, avhengig av hvor nærme du er lyskilden. Med andre ord kan det bety at du ikke får nok lys i løpet av en arbeidsdag.

Beurer TL 20 Dagslyslampe 

Beurer TL 20 er en lysterapilampe det er enkelt å ta med seg, uansett om du har behov for lampen på jobb eller hjemme. Denne har opptil 10.000 lux og kan brukes både stående og liggende. Den perfekte lampen for deg som er på farten, men som ønsker å unngå effektene av vintermørket. Fargetemperatur på ca. 6500 Kelvin. 

Beurer Dagslyslampe TL 30 

Denne lampen er tynn og lett, og kommer med en avtagbar fot. På størrelse med en tynn i-Pad og lett å ha med på hytta eller overnattingstur. Brukstiden på denne er 30 minutter, hvis du har den 10 cm. fra ansiktet ditt. 1 time = 15 cm. fra, 2 timer = ca 20 cm. fra. Lysterapilampen har opptil 10.000 lux.

Jeg har fått bedre søvn og mer energi etter bruk av lampa hver morgen tett på ansiktet. Bør brukes minst 1/2 time hver dag👍🏼 Helt supert produkt, fascinert over at det funker så bra 🤩

Siv Irene om Beurer TL 30, enklereliv.no

Beurer Dagslyslampe TL 50 

Til forskjell fra de noen av de andre lampene er TL 50 en rund lampe, med 10.000 lux. Fargetemperatur på 5300 Kelvin +/- 300 Kelvin. Dimensjonene er 27.1 x 24.7 x 14.6 cm. Lampen har mest effekt mellom 15 cm. og  35 cm. 

Helt fantastisk. Liten og praktisk. Lett å ta med seg. Lyser opp hverdagen 

Turith om Beurer TL 50, enklereliv.no

Beurer Dagslyslampe TL 41 

Beurer Lysterapilampe TL 41 er en liten lysterapilampe som gir et jevnt lys, opptil 10.000 lux. Lyslampen TL 41 er større i volum og oppleves også sterkere (lyser opp mer enn den andre blant annet fordi lysflaten er større). Brukstiden på denne er anbefalt til 0,5 – 2 timer, det kommer an på hvor nær du sitter (ca. 20 cm = 0,5 t, ca. 30 cm = 1 time og 45 cm unna = 2 timer). Denne kan også henges opp på veggen. Utstyr til oppheng følger ikke med. 

Beurer dagslyslampe TL 70

TL 70 er en større rund lampe på 33cm diameter, med 10.000 lux. Den har en dimmer med 10 ulike styrkenivåer og 5 ulike behandlingsprogram fra 15-120 minutter. Perfekt for å finne en god morgenrutine. Fargetemperatur på 5300 Kelvin +/- 300 Kelvin. Dimensjonene er 36 × 33 × 20 cm.  

Beurer TL 45 Dagslyslampe

TL 45 lar deg simulere de forskjellige arbeids- og hvilefasene i løpet av en arbeidsdag med tre ulike fargeinstillinger: terapi, konsentrasjon og avslapning. Lampen er kompakt og har en diameter på 25cm med en lysstyrke på opptil 10.000 Lux.

Beurer TL 90 Dagslyslampe

TL 90 er vår største dagslyslampe med en diameter på 58cm. Den kan justeres enkelt med den justerbare foten og har en lysstyrke på 10.000 lux. Behandlingstid vises i 15 minutters intervaller på LED display (15-120min.) Ønsker du en stor flate med lys er dette dagslyslampen for deg.