Guide til lysterapilampe

Høsten er her og dagene blir stadig mørkere for hver dag som går. Hvis du allerede sliter med dårlig søvn og energi, kan en lysterapilampe være løsningen. 

Derfor kan vi bli vinterdeprimerte 

Noen mennesker er mer utsatt for vinterdepresjon enn andre. Dersom du allerede er utsatt for dette vil et redusert dagslysinntak kunne gjøre at du føler deg enda mer i ubalanse. Dette kan igjen påvirke hvor mye søvn du får og din appetitt.  

Hormonene serotonin og melatonin er ansvarlige for dette. Mens serotonin sørger for et balansert humør, gjør melatonin kroppen sliten. Hvis reseptorene på netthinnen i større grad oppfatter en blå komponent i lyset, frigjør kroppen serotonin og produksjonen av melatonin hemmes. Hvis lyset er for svakt, eller hvis det inneholder en større rødlig komponent, frigjøres derimot melatonin, noe som gjør oss mer slitne. 

Dette gjør en lysterapilampe 

Lys har en avgjørende påvirkning på vår velvære. Hvis vi mangler (intensivt) lys over en lenger periode, så merker man det fort på kroppen. Begrepet «Vinterdeprisjon» dukker ofte opp når vi nærmer oss vinteren. 

En dagslyslampe, eller lysterapilampe, imiterer dagslysets intensitet og fargetemperatur. Temperaturen minner om en sommerdag på ettermiddagen og er i den blåaktige skalaen, mellom 5000 og 13000 Kelvin. En lysterapilampe bør i tillegg ha en lysstyrke rundt 2500 til 10.000 lux for å ha en positiv effekt. Avhengig av lysets intensitet, kan en behandling ta alt fra 30 minutter til 2 timer om dagen.  Brukstiden reguleres etter hvor nærme lyskilden du sitter. Jo nærmere, jo kortere.

Det aller beste er å bruke lampene om morgenen (dine første våketimer) slik at du blir opplagt for dagen som kommer. Effekten oppnås når lyset treffer netthinnen din (øyet ditt), slik at det er lurt å ha den foran seg, enten rett frem eller på skrå. 

Hva betyr 10.000 lux 

Lux er en måleenhet som forteller hvor sterk lysstyrken er. På en klar og solfylt sommerdag kan man fort ende opp med 100.000 lux, derimot kan en vinterdag ha rundt 3500 lux.  

En lysterapilampe kan ha en intensivitet mellom 2500 og 10 000 lux. Alle Beurer sine lysterapilamper har opptil 10.000 lux, det vil si at lampen gir en god lysstyrke. Til sammenligning kan et godt opplyst kontor imidlertid oppnå maksimalt rundt 700 lux, avhengig av hvor nærme du er lyskilden. Med andre ord betyr det at man ikke får nok lys i løpet av en arbeidsdag. 

Beurer TL 20 lysterapilampe 

Beurer TL 20 er en lysterapilampe det er enkelt å ta med seg, uansett om du har behov for lampen på jobb eller hjemme. Denne har opptil 10.000 lux og kan brukes både stående og liggende. Den perfekte lampen for deg som er på farten, men som ønsker å unngå effektene av vintermørket. Fargetemperatur på ca. 6500 Kelvin. 

Beurer lysterepilampe TL 30 

Lysterapilampe Beurer TL 30: Denne lampen er tynn og lett, og kommer med en avtagbar fot. På størrelse med en tynn I-pad og lett å ha med på hytta eller overnattingstur. Brukstiden på denne er 0,5 time hvis du har den 10 cm fra ansiktet ditt. 1 time = 15 cm fra, 2 timer = ca 20 cm fra. Lysterapilampen har opptil 10.000 lux.

Jeg har fått bedre søvn og mer energi etter bruk av lampa hver morgen tett på ansiktet. Bør brukes minst 1/2 time hver dag👍🏼 Helt supert produkt, fascinert over at det funker så bra 🤩

Siv Irene om Beurer TL 30, enklereliv.no

Beurer lysterapilampe TL 50 

Til forskjell fra de andre lampene er TL 50 en rund lampe, med 10.000 lux. Fargetemperatur på 5300 Kelvin +/- 300 Kelvin. Dimensjonene er 27.1 x 24.7 x 14.6 cm. Lampen har mest effekt mellom 15 cm og  35 cm. 

Helt fantastisk. Liten og praktisk. Lett å ta med seg. Lyser opp hverdagen 

Turith om Beurer TL 50, enklereliv.no

Beurer Lysterapilampe TL 41 

Beurer Lysterapilampe TL 41 er en liten lysterapilampe som gir et jevnt lys, opptil 10.000 lux. Lyslampen TL 41 er større i volum og oppleves også sterkere (lyser opp mer enn den andre blant annet fordi lysflaten er større). Brukstiden på denne er anbefalt til 0,5 – 2 timer, det kommer an på hvor nær du sitter (ca. 20 cm = 0,5 t, ca. 30 cm = 1 time og 45 cm unna = 2 timer). Denne kan også henges opp på veggen. Utstyr til oppheng følger ikke med.