Hvordan bruke munnbind korrekt

Munnbind

Munnbindets viktigste oppgave er å hindre at du blir smittet, og at du smitter andre. For å kunne få best mulig effekt av munnbindet er det lurt å vite hvordan det skal brukes korrekt. 

Hvordan ta på munnbind 

Før du tar på munnbind må du sørge for at hendene dine er rene. Dersom du ikke har en vask i nærheten kan det være lurt å ha en liten flaske antibac tilgjengelig når du skal ta i bruk munnbindet. Gjør det til en vane å undersøke produktet før du tar det på, slik at du kan sikre at det ikke er noe feil eller mangler. 

Ta deretter tak i ørestrikkene og plasser munnbindet over munn og nese. Ørestrikkene skal hektes på ørene og sørg for at du dekker over nesen og godt ned under haken. Munnbindet skal sitte tett, og sørg derfor for at munnbindet sitter godt på og press neseryggen tett mot huden. 

Munnbind i bruk 

Når munnbindet først er på så bør du unngå å ta på det. Dersom munnbindet blir fuktig, berøres eller tas av bør du alltid bytte til et nytt munnbind. Produktet har en brukstid på maksimalt 4 timer, og du bør derfor ha flere tilgjengelig for et trygt bruk. 

Hvordan ta av 

Ta av munnbindet ved å ta i strikken som er festet bak øret, og husk å unngå å ta på selve munnbindet. Dersom du har en engangsmunnbind så skal denne kastes umiddelbart i restavfall etter bruk. Husk å vaske hendene godt dersom du har berørt, byttet eller tatt av munnbindet. 

Hvem bør bruke munnbind 

I følge FHI anbefales munnbind som et tilleggstiltak under økende smittespredning for alle personer som havner i situasjoner hvor det er umulig å opprettholde 1 meters avstand til andre. Avstand er fortsatt det viktigste tiltaket for å forebygge smitte, det er også derfor viktig å holde avstand så godt det lar seg gjøre, selv med munnbind. 

Fra og med mandag 18. August 2020 anbefaler regjeringen at man bruker munnbind der man ikke kan opprettholde 1 meters avstand. Dette gjelder særlig for reisende med kollektivtrafikk i, og fra Oslo- og bo- og arbeidsregion Indre Østfold (Indre Østfold, Rakkestad, Skiptvedt og Marker). 

Av generell regel så anbefales ikke barn under ungdomsskole alder å bruke munnbind, men legg merke til at andre regler gjelder for flyreise. 

Les mer om FHIs anbefalinger her. 

Hva er godkjent for fly 

Skal du ut å fly kan det være lurt å kjøpe inn munnbind en god tid før selve reisen. Fra mai/juni har det vært obligatorisk bruk av munnbind for passasjerer og kabinbesetninger ombord på flyvninger hos Norwegian og SAS, i tråd med de europeiske myndighetene (EASA) . Eventuelle unntak fra regelen er barn under 6 år og de som har en medisinsk tilstand som forhindrer deg fra å bruke munnbind. Et godkjent munnbind må dekke både nese og munn, og være laget for nettopp dette formålet. Det betyr at alternativer som skjerf og lignende ikke vil bli akseptert. Dette gjelder også munnbind laget av klestøy. 

Forsikre deg om at du har pakket med deg nok munnbind til hele reisen. Dersom du skal på en lengre flygning bør du ha med nok til å skifte minimum hver fjerde time. 

For mer informasjon om hva som gjelder din reise anbefaler vi at du leser på flyselskapenes nettside for hvilke krav som er gjeldende.

Husk at munnbind aldri kan erstatte anbefalingen om 1 meters avstand til andre. Å holde avstand er fortsatt det beste smittevernstiltaket.